Namen natečaja

Festival lesa razpisuje natečaj za oblikovanje lesenega stola kot poklon kočevskemu pragozdu. Namen je oblikovati funkcionalen in ergonomsko oblikovan stol, ki bo poleg svoje primarne funkcije osveščal uporabnika (človeka) o pomembnosti sožitja človeka z naravo.

Les je namreč edina surovina, ki jo imamo v izobilju, pa ga ne izkoriščamo v zadostnem obsegu. Na ta način želimo promovirati rabo tega materiala v vsakodnevnem življenju in spodbuditi trajnostno, ekonomsko ter kakovostno uporabo lesa.

Namen natečaja ni zgolj dizajnirati, ampak pripeljati zgodbo do končnega izdelka, ki je narejen z modernimi orodji in je pripravljen za širšo distribucijo. 

Trije zmagovalni predlogi po izboru komisije bodo kot nagrado prejeli izdelavo predprodukcijskih prototipov, ki bodo predstavljeni v času festivala in izpostavljeni v medijih ter drugih partnerskih platformah. Z izdelavo prototipa bo oblikovalec dobil priložnost narediti naslednji korak, ki predstavlja dejanski potencial za tržno uveljavitev izdelka.

Povezava do besedila natečaja 2018.

Pomembni datumi

Zaključek natečaja (podaljšan rok): 8. september 2018

Izbor komisije: 11-16. september 2018

Podelitev nagrad: Festival lesa 2018, 11. oktober 2018, Kočevje

 

 

Strokovna komisija

častni član komisije: dr. Janez Suhadolc

predstavnik organizatorja: Andrej Palman/Gimnazija in srednja šola Kočevje

izr. prof. dr. Jasna Hrovatin/Fakulteta za dizajn, Univerza na Primorskem
 

Rok Kuhar/Akademija za likovno umetnost in oblikovanje, Univerza v Ljubljani  
                                                                                                                                                                                                  
                                                                                         

 

 

 

Organisers

Festival lesa z.o.o., so.p.

Why the Festival?

Kocevje region is spread at 555 sq km, 80% covered in woods. Before the II WW the wooden products accounted for a great deal of export from the region. For the past decades the wood industry literally colapsed. The goal of the Festival is to promote the wood as the unique natural material among local community, to revive the interest and to create awareness of this opportunity in the region on a European level - to add value to a cut-down tree.