Namen natečaja

Festival lesa razpisuje natečaj za oblikovanje lesenega stola kot poklon kočevskemu pragozdu. Namen je oblikovati funkcionalen in ergonomsko oblikovan stol, ki bo poleg svoje primarne funkcije osveščal uporabnika (človeka) o pomembnosti sožitja človeka z naravo.

Les je namreč edina surovina, ki jo imamo v izobilju, pa ga ne izkoriščamo v zadostnem obsegu. Na ta način želimo promovirati rabo tega materiala v vsakodnevnem življenju in spodbuditi trajnostno, ekonomsko ter kakovostno uporabo lesa.

Namen natečaja ni zgolj dizajnirati, ampak pripeljati zgodbo do končnega izdelka, ki je narejen z modernimi orodji in je pripravljen za širšo distribucijo. 

Trije zmagovalni predlogi po izboru komisije bodo kot nagrado prejeli izdelavo predprodukcijskih prototipov, ki bodo predstavljeni v času festivala in izpostavljeni v medijih ter drugih partnerskih platformah. Z izdelavo prototipa bo oblikovalec dobil priložnost narediti naslednji korak, ki predstavlja dejanski potencial za tržno uveljavitev izdelka.

Povezava do besedila natečaja 2017.

Pomembni datumi

Zaključek natečaja: 8. september 2017

Izbor komisije: 10. september 2017

Podelitev nagrad: Festival lesa 2017, 5. oktober 2017, Kočevje

 

 

Strokovna komisija

častni član komisije: dr. Janez Suhadolc

predstavnik organizatorja: Boštjan Majcen/Dile za darile

izr. prof. dr. Jasna Hrovatin/Fakulteta za dizajn
 
dr. Maja Šuštaršič/Muzej za arhitekturo in dizajn

Matej Feguš/Donar   
                                                                                                                                                                                                   
                                                                                         

 

 

 

Organisers

Festival lesa z.o.o., so.p.

Why the Festival?

Kocevje region is spread at 555 sq km, 80% covered in woods. Before the II WW the wooden products accounted for a great deal of export from the region. For the past decades the wood industry literally colapsed. The goal of the Festival is to promote the wood as the unique natural material among local community, to revive the interest and to create awareness of this opportunity in the region on a European level - to add value to a cut-down tree.