Nagrajeni stoli 2016

Letos je, od 6. 9. do 19. 10., v okviru Festivala lesa potekal drugi mednarodni oblikovalski natečaj »(Pra) stol – od ideje do prototipa«. Na natečaj je prispelo 18 predlogov 20. avtorjev. Že drugo leto natečaj potrjuje svojo mednarodno noto. Prejeli smo sedem idejnih (Pra)stolov tujih avtorjev iz Francije, Indije in Srbije.
Žirija Mednarodnega natečaja industrijskega oblikovanja (Pra)stol, v isti sestavi kot prejšnje leto, predsednik prof. dr. Niko Torelli, prof. dr. Janez Suhadolc, Tomaž Hartman, Lela B. Njatin in Andrej Palman, je izbrala eno glavno nagrado in tri posebne omembe.

Največ točk je prejel “Stol v sliki/Chair in picture” avtorice Ines Rotar. »Stol v sliki je poklon naravi, hitro in enostavno se spremeni iz čudovite stenske slike tekstur v udoben stol. Enostavno ga snamemo s stene in ga s hitrim prepogibanjem zložimo. Stol prav tako rešuje problem manjših stanovanj, saj ga imamo lahko ko ga ne uporabljamo na steni in nam služi kot čudovit okras.«, dodaja avtorica.


chair in pictureFoto: Bojan Štefanič, Atelje Iris


Ob pregledovanju prispelih predlogov je imela žirija težko nalogo. Ker natečaj dopušča možnost podelitve drugih nagrad žirije, so se člani odločili, da podelijo še tri nagrade posebne omembe. Nagrado so prejeli: Origin (Jurado Michael), picCHAIR (Jasna Hrovatin, Rok Hrovatin) in Panj (Snežana Jeremić).


Jurado Michael je v svoji prijavi zapisal: »Nepravilnost, nobene ravne linije, preprostost, to je nekaj ključnih besed, ki mi odmevajo tega popoldne v parku. Želel sem, da bi uporabnik čutil kar sem sam čutil ob sedenju na dnu tega drevesa. Občutek sprave kljub nepravilnostim in raskavosti lesa, občutek preprostosti navkljub naključnim oblikam, ki me obdajajo.«


originFoto: Bojan Štefanič, Atelje Iris

»Stol picCHAIR služi kot dodatno sedišče, ki ga uporabimo kadar potrebujemo večje število sedišč. Uporaben pa je tudi kot odlagalna mizica ob jedilni mizi, kavču postelji ipd. Stol je zasnovan tako, da ga lahko hitro razstavimo in sestavimo. Ime stola je picCHAIR, saj lahko njegovo sedežno ploskev obesimo na steno kot sliko, oziroma kot dekorativni predmet. Sedišče je obdelano na različne načine, s tem se stol približa potrebam in željam različnih ciljnih skupin, poleg tega pa omogoča tudi povsem personificirano obdelavo glede na specifične želje naročnika.«, tako sta svoj prispevek k natečaju opisala Jasna Hrovatin in Rok Hrovatin.


pic chair
Posebno omembo je zaslužil tudi stol imenovan Panj, srbske avtorice Snežane Jeremić, ki ga v kratkem in jasnem stavku opiše kot: »Panj - Stiliziran kos lesa«.


panj Foto: Bojan Štefanič, Atelje Iris