Sveže posekano

Otvoritev 3. Festivala lesa z dr. Pohlevnom in razstavo Čar lesa

Festival lesa, ki letos poteka pod geslom »Les je več«, smo slavnostno otvorili 20. novembra v Pokrajinskem muzeju Kočevje, skupaj z razstavo Čar lesa, katere namen je predstaviti različne možnosti uporabe lesa. Festival in razstavo so odprli župan Občine Kočevje, dr. Vladimir Prebilič, ravnateljica Gimnazije in srednje šole Kočevje, Meta Kamšek in dr. France Pohleven, idejni avtor prireditve Čar lesa.

Na otvoritvi je dr. France Pohleven v pogovoru z Mojco Delač gostom slikovito orisal pomen lesa, njegovo vsestransko uporabo, koristi in pomembnost za vse nas. Med drugim je izpostavil, da bi morali v Sloveniji v naslednjem desetletju, glede na naravne danosti, povečati letno porabo izdelkov iz lesa na prebivalca na vsaj en kubični meter (trenutna raba je pod 0,26 m3/prebivalca). V Avstriji so si zadali cilj, da do leta 2020 dosežejo porabo na prebivalca 1,2 m3, pa čeprav imajo manj razpoložljive lesne surovine na prebivalca kot v Sloveniji.
Meta Kamšek, ravnateljica Gimnazije in srednje šole Kočevje ter idejna vodja Festivala lesa je ob otvoritvi izpostavila: »Pred tremi leti je festival nastal z namenom, da promovira srednješolske poklice v lesarstvu. Po koncu drugega leta se je izkazalo, da se tudi po zaslugi festivala začenja utrjevati zavedanje o lesu kot dragoceni, a ne več tako samoumevni surovini, ki je po dolgem zatišju postala tudi v Sloveniji zaželena surovina. Obseg se je širil in tako na 3. Festivalu lesa z veseljem predstavljamo kar 25 različnih dogodkov«.

velika                   Foto: Atelje Iris

 • Zgodbe lesa

  Zgodbe lesa

  Ozaveščanje o pomembnosti lesa skozi sodobno interpretacijo kulturne dediščine

  Cela novica

 • Lesene skulpture 2017

  Lesene skulpture 2017

  V sklopu letošnjega Festivala lesa so nastale tri lesene skulpture, na temo Odsev.

  Odsev lahko zaznamo kot materializirano podobo ali kot duhovno stanje nas samih. Artikulira se v načinu proze, poezije, glasbe, giba, dramskega recitala, skulpture, slike, filma, videa, narave, odnosa …

  Cela novica

 • Nagrajeni stoli 2017

  Nagrajeni stoli 2017

  Letos je, od 6. junija do 8. septembra, v okviru Festivala lesa potekal tretji mednarodni oblikovalski natečaj »(Pra) stol – od ideje do prototipa«. Natečaj je tudi letos potrdil svojo mednadorno noto, saj smo prejeli prijave iz Slovenije, Indije, Irske in Mehike.  
  Žirija Mednarodnega natečaja industrijskega oblikovanja (Pra)stol, je letos presojala v novi sestavi: prof. dr. Janez Suhadolc- častni član, predstavnik organizatorja,Boštjan Majcen/Dile za darile, izr. prof. dr. Jasna Hrovatin/Fakulteta za dizajn, dr. Maja Šuštaršič/Muzej za arhitekturo in dizajn in Matej Feguš/Donar.

  Cela novica

 • Miha Kralj in Tina Antič: Natečaj (Pra)stol je odlična priložnost, da se ideja prelije v izdelek

  Miha Kralj in Tina Antič: Natečaj (Pra)stol je odlična priložnost, da se ideja prelije v izdelek

  Lanska zmagovalca natečaja po izboru skupnosti Opendesk sta odgovorila na nekaj vprašanj o svoji lanski izkušnji sodelovanja na natečaju.

  Cela novica

 • Noel Flannery, lanskoletni zmagovalec, o natečaju Prastol

  Noel Flannery, lanskoletni zmagovalec, o natečaju Prastol

  Festival lesa letos znova prireja natečaj Prastol, svoje vtise z lanskega pa je v kratkem intervjuju strnil eden od zmagovalcev po izboru žirije, Noel Flannery.

  Cela novica

 • V Kočevju uspešno izpeljali 3. Festival lesa

  V Kočevju uspešno izpeljali 3. Festival lesa

  V Kočevju se je 29. novembra zaključil 3. Festival lesa, ki je v mesto sredi gozdov pripeljal številne ugledne goste s področja lesarstva, gozdarstva in oblikovalske stroke.

  Cela novica