Sveže posekano

Noel Flannery, lanskoletni zmagovalec, o natečaju Prastol

Festival lesa letos znova prireja natečaj Prastol, svoje vtise z lanskega pa je v kratkem intervjuju strnil eden od zmagovalcev po izboru žirije, Noel Flannery.


Zakaj ste se prijavili na natečaj?

Za natečaj sem izvedel preko Opendesk spletne strani, ki jo občasno obiščem, saj ima zelo podoben dizajnersko etos kot jaz in lahko tam najdem veliko navdihujočih idej s fokusom na digitalni produkciji in dizajnu. Na natečaj Prastol sem se prijavil, ker je bil dobra priložnost, da moj oblikovalski izdelek ocenijo drugi člani oblikovalske skupnosti, prototip pa izdelajo strokovnjaki na (zame) mednarodni lokaciji. 

Kako je potekalo vaše ustvarjanje? Je bil priloženi filozofski tekst navdih ali ovira?

Filozofski tekst mi je ponudil oblikovalski etos, neko osnovo za moje razmišljanje, torej prikazati les, moderno konstruiranje in dizajnersko tehnologijo s fokusom na razvoju koncepta, ki bi imel potencial, da vstopi na trg pohištva.
Moja oblikovna ideja se je osredotočila na štiri osnovne ideje: ergonomijo, digitalno produkcijo, ekonomsko uporabnost materiala in logistiko. Ergonomija stola se je fokusirala na osnovno človeško obliko in možne omejitve, končna oblika pa je nato predvidela pozicijo počivanja. Digitalna produkcija je pomenila, da sem že od začetka predvidel, da se bo prototip izdelal s CnC strojem in da mora biti proizvodnja možna kjer koli na svetu. Ekonomski vidik materialov je moral dovoljevati izdelavo večih stolov iz enega standardnega kosa vezane plošče, komponente pa so vgnezdene ena v drugo s prekrivajočimi rezi za zmanjšanje lesenega odpadka. Taka zamisel tudi dovoljuje ploščato pakiranje stolov, kar zavzame malo prostora in rezultira v nizkih stroških distribucije.

Kakšno je vaše mnenje o lesu, kot materialu za ustvarjanje?

Les je eden najboljših naravnih materialov, saj njegov življenjski cikel bolj koristi našemu okolju kot mu škoduje, že zato bi se morala njegova uporaba kar se da vzpodbujati. Poleg tega je izredno fleksibilen in dinamičen material z lastnostmi, ki omogočajo široko uporabo in aplikativnost. Verjamem, da bo s premikom fokusa na okoljsko prijazne materiale les doživel nove inovativne aplikacije in zaradi tega tudi tehnološki razvoj.
Kaj vam pomeni nagrada, ki ste jo prejeli?
Nagrada Kos lesa je pomenila dobro priložnost za razvoj koncepta in njegovo oceno s strani skupnosti oblikovalcev. Prav tako je bilo zanimivo videti, kako dobro je bil dizajn iz papirja preveden v dejanski izdelek na lokalni ravni in z lokalnimi materiali.

Ste bili s prototipom zadovoljni?

Prototip je bil strokovno proizveden in je bil zelo visoke kvalitete. Vezana plošča je bila sestavljena iz zanimivih vrst lesa, ki tu na Irskem niso na voljo, saj smo pri nas večinoma omejeni na brezo. 

Zakaj bi sodelovanje na natečaju priporočili tudi drugim?

Natečaj predstavlja odlično priložnost, da oblikovalci oblikujejo koncept, ki izraža njegov etos. Prav tako je koristno prejeti konstruktivno kritiko s strani so-oblikovalcev in seveda na koncu videti svoj stol izdelan kot prototip, ki dovoljuje, da ga preučiš in še izpopolniš svoj dizajn.

Foto: Atelje Iris
 

noel flannery stol

 
 • Zgodbe lesa

  Zgodbe lesa

  Ozaveščanje o pomembnosti lesa skozi sodobno interpretacijo kulturne dediščine

  Cela novica

 • Lesene skulpture 2017

  Lesene skulpture 2017

  V sklopu letošnjega Festivala lesa so nastale tri lesene skulpture, na temo Odsev.

  Odsev lahko zaznamo kot materializirano podobo ali kot duhovno stanje nas samih. Artikulira se v načinu proze, poezije, glasbe, giba, dramskega recitala, skulpture, slike, filma, videa, narave, odnosa …

  Cela novica

 • Nagrajeni stoli 2017

  Nagrajeni stoli 2017

  Letos je, od 6. junija do 8. septembra, v okviru Festivala lesa potekal tretji mednarodni oblikovalski natečaj »(Pra) stol – od ideje do prototipa«. Natečaj je tudi letos potrdil svojo mednadorno noto, saj smo prejeli prijave iz Slovenije, Indije, Irske in Mehike.  
  Žirija Mednarodnega natečaja industrijskega oblikovanja (Pra)stol, je letos presojala v novi sestavi: prof. dr. Janez Suhadolc- častni član, predstavnik organizatorja,Boštjan Majcen/Dile za darile, izr. prof. dr. Jasna Hrovatin/Fakulteta za dizajn, dr. Maja Šuštaršič/Muzej za arhitekturo in dizajn in Matej Feguš/Donar.

  Cela novica

 • Miha Kralj in Tina Antič: Natečaj (Pra)stol je odlična priložnost, da se ideja prelije v izdelek

  Miha Kralj in Tina Antič: Natečaj (Pra)stol je odlična priložnost, da se ideja prelije v izdelek

  Lanska zmagovalca natečaja po izboru skupnosti Opendesk sta odgovorila na nekaj vprašanj o svoji lanski izkušnji sodelovanja na natečaju.

  Cela novica

 • Noel Flannery, lanskoletni zmagovalec, o natečaju Prastol

  Noel Flannery, lanskoletni zmagovalec, o natečaju Prastol

  Festival lesa letos znova prireja natečaj Prastol, svoje vtise z lanskega pa je v kratkem intervjuju strnil eden od zmagovalcev po izboru žirije, Noel Flannery.

  Cela novica

 • V Kočevju uspešno izpeljali 3. Festival lesa

  V Kočevju uspešno izpeljali 3. Festival lesa

  V Kočevju se je 29. novembra zaključil 3. Festival lesa, ki je v mesto sredi gozdov pripeljal številne ugledne goste s področja lesarstva, gozdarstva in oblikovalske stroke.

  Cela novica