Sveže posekano

Miha Kralj in Tina Antič: Natečaj (Pra)stol je odlična priložnost, da se ideja prelije v izdelek

Lanska zmagovalca natečaja po izboru skupnosti Opendesk sta odgovorila na nekaj vprašanj o svoji lanski izkušnji sodelovanja na natečaju.

Zakaj ste se prijavili na natečaj Festivala lesa?

Pritegnil naju je celoten koncept festivala. Festival se nama zdi iskrena promocija lesa in to nama je zelo všeč. Seveda pa tudi nagrada vzpodbuda, saj take priložnosti oblikovalec ne dobi vsak dan, oziroma izdelava prototipa stane kar nekaj denarja. Kaj je lepšega, kot da lahko svoj dizajn tudi otipaš in ne samo vidiš na listu papirja.


Kako je potekalo vaše ustvarjanje? Je bil priloženi filozofski tekst navdih ali ovira?

Ustvarjanje se je pričelo že pred nekaj leti. Bila je to samo ideja, ki je visela nekje v ozadju. Ko sva zasledila natečaj Prastol, sva aktivno začela z dodelavo ideje in natančnimi izrisi. Filozofski tekst nama je bil v navdih, saj tudi sama dihava z naravo in podpirava naravne materiale. Sva mnenja, da se trend spreminja, kljub razvoju tehnologije in strmenja k modernemu dizajnu, je ponovno močen poudarek na naravnem. In tukaj sva videla priložnost za najin stol, vračanje k prvotnim materialom z modernim oblikovanjem. Najin stol je praktično brezčasen. Z uporabnikom raste in se podaja iz roda v rod. Kot družinska dediščina s tisočimi spomini.

Kakšno je vaše mnenje o lesu, kot materialu za ustvarjanje?

V lesu znova in znova najdeva inspiracijo. Je topel, nevtralen in enostavno popoln za ustvarjanje.

Kakšno je vaše mnenje o nagradi (izdelan prototip in ure v delavnici)?

Sam stik in sprejem v Kočevju je za naju bil prijetna izkušnja. Izdelava in sodelovanje je do sedaj potekalo (in še vedno poteka) profesionalno in za naju je to proces, iz katerega se sproti veliko učiva. Čeprav je najin prototip še v izdelavi, verjameva, da bo tudi končen vtis odličen, tako kot sam potek.

Zakaj bi sodelovanje na natečaju priporočili tudi ostalim oblikovalcem?

Zato, ker je to odlična priložnost, da se ideja prelije v izdelek. V celotnem poteku, od priprav na natečaj, do izdelave prototipa, se toliko naučite, da je vredno vsake minute vašega časa. Zato samo akcija!

druzinsko drevo natecaj prastol festival lesa kocevje 2015

 • Zgodbe lesa

  Zgodbe lesa

  Ozaveščanje o pomembnosti lesa skozi sodobno interpretacijo kulturne dediščine

  Cela novica

 • Lesene skulpture 2017

  Lesene skulpture 2017

  V sklopu letošnjega Festivala lesa so nastale tri lesene skulpture, na temo Odsev.

  Odsev lahko zaznamo kot materializirano podobo ali kot duhovno stanje nas samih. Artikulira se v načinu proze, poezije, glasbe, giba, dramskega recitala, skulpture, slike, filma, videa, narave, odnosa …

  Cela novica

 • Nagrajeni stoli 2017

  Nagrajeni stoli 2017

  Letos je, od 6. junija do 8. septembra, v okviru Festivala lesa potekal tretji mednarodni oblikovalski natečaj »(Pra) stol – od ideje do prototipa«. Natečaj je tudi letos potrdil svojo mednadorno noto, saj smo prejeli prijave iz Slovenije, Indije, Irske in Mehike.  
  Žirija Mednarodnega natečaja industrijskega oblikovanja (Pra)stol, je letos presojala v novi sestavi: prof. dr. Janez Suhadolc- častni član, predstavnik organizatorja,Boštjan Majcen/Dile za darile, izr. prof. dr. Jasna Hrovatin/Fakulteta za dizajn, dr. Maja Šuštaršič/Muzej za arhitekturo in dizajn in Matej Feguš/Donar.

  Cela novica

 • Miha Kralj in Tina Antič: Natečaj (Pra)stol je odlična priložnost, da se ideja prelije v izdelek

  Miha Kralj in Tina Antič: Natečaj (Pra)stol je odlična priložnost, da se ideja prelije v izdelek

  Lanska zmagovalca natečaja po izboru skupnosti Opendesk sta odgovorila na nekaj vprašanj o svoji lanski izkušnji sodelovanja na natečaju.

  Cela novica

 • Noel Flannery, lanskoletni zmagovalec, o natečaju Prastol

  Noel Flannery, lanskoletni zmagovalec, o natečaju Prastol

  Festival lesa letos znova prireja natečaj Prastol, svoje vtise z lanskega pa je v kratkem intervjuju strnil eden od zmagovalcev po izboru žirije, Noel Flannery.

  Cela novica

 • V Kočevju uspešno izpeljali 3. Festival lesa

  V Kočevju uspešno izpeljali 3. Festival lesa

  V Kočevju se je 29. novembra zaključil 3. Festival lesa, ki je v mesto sredi gozdov pripeljal številne ugledne goste s področja lesarstva, gozdarstva in oblikovalske stroke.

  Cela novica