Sveže posekano

Miha Kralj in Tina Antič: Natečaj (Pra)stol je odlična priložnost, da se ideja prelije v izdelek

Lanska zmagovalca natečaja po izboru skupnosti Opendesk sta odgovorila na nekaj vprašanj o svoji lanski izkušnji sodelovanja na natečaju.

Zakaj ste se prijavili na natečaj Festivala lesa?

Pritegnil naju je celoten koncept festivala. Festival se nama zdi iskrena promocija lesa in to nama je zelo všeč. Seveda pa tudi nagrada vzpodbuda, saj take priložnosti oblikovalec ne dobi vsak dan, oziroma izdelava prototipa stane kar nekaj denarja. Kaj je lepšega, kot da lahko svoj dizajn tudi otipaš in ne samo vidiš na listu papirja.


Kako je potekalo vaše ustvarjanje? Je bil priloženi filozofski tekst navdih ali ovira?

Ustvarjanje se je pričelo že pred nekaj leti. Bila je to samo ideja, ki je visela nekje v ozadju. Ko sva zasledila natečaj Prastol, sva aktivno začela z dodelavo ideje in natančnimi izrisi. Filozofski tekst nama je bil v navdih, saj tudi sama dihava z naravo in podpirava naravne materiale. Sva mnenja, da se trend spreminja, kljub razvoju tehnologije in strmenja k modernemu dizajnu, je ponovno močen poudarek na naravnem. In tukaj sva videla priložnost za najin stol, vračanje k prvotnim materialom z modernim oblikovanjem. Najin stol je praktično brezčasen. Z uporabnikom raste in se podaja iz roda v rod. Kot družinska dediščina s tisočimi spomini.

Kakšno je vaše mnenje o lesu, kot materialu za ustvarjanje?

V lesu znova in znova najdeva inspiracijo. Je topel, nevtralen in enostavno popoln za ustvarjanje.

Kakšno je vaše mnenje o nagradi (izdelan prototip in ure v delavnici)?

Sam stik in sprejem v Kočevju je za naju bil prijetna izkušnja. Izdelava in sodelovanje je do sedaj potekalo (in še vedno poteka) profesionalno in za naju je to proces, iz katerega se sproti veliko učiva. Čeprav je najin prototip še v izdelavi, verjameva, da bo tudi končen vtis odličen, tako kot sam potek.

Zakaj bi sodelovanje na natečaju priporočili tudi ostalim oblikovalcem?

Zato, ker je to odlična priložnost, da se ideja prelije v izdelek. V celotnem poteku, od priprav na natečaj, do izdelave prototipa, se toliko naučite, da je vredno vsake minute vašega časa. Zato samo akcija!

druzinsko drevo natecaj prastol festival lesa kocevje 2015