Sveže posekano

Vtisi nagrajencev natečaja (Pra)stol 2016

Letošnji prejemniki nagrad natečaja (Pra)stol so nam zaupali razloge za sodelovanje na natečaju, vtise in mnenja o izdelanih prototipih. 

Ines Rotar, prejemnica glavne nagrade.

- Zakaj ste se prijavili na natečaj Festivala lesa?
Natečaj lesa me je pritegnil že eno leto prej, ko sem se tudi prijavila s svojim drugim oblikovalskim stolom, ki pa na žalost ni bil izbran. Tako sem dobila novo povabilo oz. drugo priložnost, da ustvarim nekaj drugačnega. 

- Kako je potekalo vaše ustvarjanje? Je bil priloženi filozofski tekst navdih ali ovira?
“Stol v sliki” je poklon naravi, hitro in enostavno se spremeni iz čudovite stenske slike tekstur v udoben stol. Enostavno ga snamemo s stene in ga s hitrim prepogibanjem zložimo. Moje vodilo pri ustvarjanju je bilo, da bi stol reševal problem manjših stanovanj. Filozofski tekst mi je bil v navdih, sem človek ki zelo ceni les kot material za ustvarjanje, saj prihaja iz narave.

- Kakšno je vaše mnenje o lesu, kot materialu za ustvarjanje?
Les kot material za ustvarjanje, mi je zelo blizu. Vsakič ko se nekaj novega ustvari, je lahko izdelek unikaten, saj daje oblikovalcu neskončno možnosti pri izbiri tekstur, oblik in barv.

- Kakšno je vaše mnenje o nagradi (izdelan prototip in ure v delavnici)?
Zelo sem bila vesela, ko sem videla da je nagrada prototip izdelka. Saj sem mnenja da dokler izdelka ne občutiš in vidiš v živo ne moreš vedeti ali bo funkcionalen. Kot pravi pregovor "papir prenese vse". 

- Kako ste bili zadovoljni s potekom izdelave prototipa?
Prototip so izdelali v zelo dobro opremljeni delavnici, s kakovostnim materialom. Zelo sem hvaležna tudi g. Andreju Palmanu, da sva skupaj našla novo rešitev pri okovju.

- Zakaj bi sodelovanje na natečaju priporočili tudi ostalim oblikovalcem?
Jaz sem se s sodelovanjem na natečaju, naučila veliko novega, predvsem pa to kako lahko ideja ki je bila zasnovana le na listu papirja, zdaj stoji v moji dnevni sobi. Zato vabim vse tiste, ki čutijo naravo in bi radi spravili svojo idejo do izdelka, da se prijavijo na natečaj Festival lesa.

ines rotar Na sliki Meta Kamšek, vodja Festivala lesa in prejemnica nagrade, Ines Rotar, ob stolu Chair in picture. (Foto: Bojan Štefanič, Atelje Iris)

Michael Jurado, prejemnik nagrade posebne omembe žirije za stol Origin.

- Why did you apply?
Currently in creation of a design studio, Crayon De Bois (wooden pencil), I work on the realization of different products with common weft the use of wood. My participation in this contest was for an obvious fact. It allowed me to propose an object in adequacy with my universe.
- How did you come up with the idea? Was the philosophical text helpful?
By reading the subject of the contest, my first idea was to go in a park, try to understand the problematic between the man and the nature. Sitting at the base of a tree, a contrast got noticed, I was at the same time appeased by the environment which surrounded me, but also in an uncomfortable position, because of the asperity of the material. That is the feeling I wanted to show through Origin.
- What do you think about wood as a material for technological creation?
I find this material fascinating, new technologies and processes allow us today to create any shape, any wooden object. The fact of using an alive material also give a certain poetic dimension to a creation, by translating feelings for example.
- What is your opinion about the award?
I am delighted to have participated in this contest, besides to have been able to submit my idea to professionals’ jury, fact of obtaining a special prize is extremely gratifying, it pushes me to continue my work.
- Were you satisfied with the prototype?
The prototype is faithfully realized. Besides having received a beautiful object, the realization of a prototype also allows me to stand back, to notice the elements which would need modifications to improve the experience.
- Why would you recommend it to others?
The participation in a contest is always positive. As designer, it allows me to confront with a jury, to test the relevance of an idea and an imagined object.
From a general point of view, it also allows to show to the others his universe and why not activate an interaction to increase the project.

michael jurado     Na sliki Michael Jurado na stolu Origin.

www.facebook.com/design.crayondebois

 Jasna Hrovatin in Rok Hrovatin, prejemnika nagrade posebne omembe žirije, za stol Picchair. 

- Zakaj ste se prijavila na natečaj Festivala lesa?
Menim da je Festival lesa lep primer promocije lesa in lesnih izdelkov ter kot tak prispeva k razvoju lesne stroke na slovenskem in k spodbujanju mladih za lesarske poklice. Festival lesa je priložnost za to, da oblikovalci pridejo do prototipa, kar jim je lahko odskočna deska za nadaljnjo podjetniško pot. Podjetja (stolarne) pa lahko na ta način spoznajo in navežejo stike z oblikovalci, katerih izdelki bi bili zanimivi za njihovo proizvodnjo.
- Kako je potekalo vajino ustvarjanje? Je bil priloženi filozofski tekst navdih ali ovira?
Priložen filozofski test je bil vodilo v smislu kakšen naj bo stol in predvsem iz kakšnih materialov. Vodilo pri ustvarjanju pa nama je bilo tudi, kako izdelati stol, ki bi se ga dalo tržiti preko internetne prodaje. Torej dovolj lahek in razstavljiv. Poleg tega pa sva imela v mislih personifikacijo (možnost prilagoditve željam posameznika s poslikavo) in to da se stol lahko pospravi na steno in ima tako dve funkciji - stol in slika.
- Kakšno je vajino mnenje o lesu, kot materialu za ustvarjanje?
Les je čudovit material: naraven, trajnostni, ponuja paleto naravnih barv in tekstur in z leti pridobi patino.
- Kakšno je vajino mnenje o nagradi (izdelan prototip in ure v delavnici)?
Nagrada se nama zdi zelo dobra, saj je sicer izdelava prototipa povezana z visokimi stroški, neprecenljivo je pa tudi to, da se lahko pogovoriš z mizarjem, ki ima izkušnje in znanje, ki ga kot oblikovalec nimaš. Poleg tega je vsaka nagrada dobra promocija in referenca, kar je še posebej pomembno za mlade oblikovalce.
- Kako sta bila zadovoljna s potekom izdelave prototipa?
Z izdelavo prototipa sva bila zelo zadovoljna.
- Zakaj bi sodelovanje na natečaju priporočila tudi ostalim oblikovalcem?
Sodelovanje na natečaju je lepa priložnost za promocijo in možnost za komercializacijo izdelka.

hrovatin Na fotografiji Jože Prikeržnik, generalni direktor Direktorata za lesarstvo podeljuje nagrado Roku in Jasni Hrovatin. (Foto: Bojan Štefanič, Atelje Iris)