Lesen valjar

Na Kočevskem so lesene valjarje za testo, kočevarsko »Nüdl Belga«, ženske uporabljale za izdelavo finih jajčnih rezancev, maslene potice pobolice ali štrudlja. Skupaj z desko za valjanje testa, kočevarsko »Nüdl Pratt«, je bil valjar nepogrešljiv pripomoček kočevarskih kuharic.

Cela novica...

Štokrle

Zanimivo je, da se štokerle pojavi tudi v zgodbi o simbolu Slovencev – Aljaževem stolpu. Jakob Aljaž je namreč po tem, ko je kupil vrh Triglava, kleparskemu mojstru Antonu Belcu naročil, naj okoli treh štokrlov nariše krog in izmeri njegov premer. Višino lin oz. okenc stolpa, ki so gledala na vse strani neba, sta določila tako, da sta sedeč na štokerlu izmerila višino od tal do oči. Te mere sta nato uporabila pri izdelavi Aljaževega stolpa, ki še danes stoji na najvišjem slovenskem vrhu – Triglavu.

Cela novica...

Skrinja

Lesene skrinje so bile vse do 20. stoletja en najpomembnejših kosov pohištva domačij na Slovenskem. Uporabljali so jih tako kmetje kot meščani. V njih so shranjevali obleke, orodje, žito in druge poljske pridelke, na njih so sedeli in jih imeli celo za spanje – namesto postelje. Nekatere so imele v notranjosti prekatne stene in predale, včasih tudi skriven predal za hrambo dragocenih predmetov.

Cela novica...

Nečke

Nečke ali kadunje, kočevarsko »Mauterle«, so uporabljali na različne načine. Velike zlasti za peko oz. pripravo testa, manjše za čiščenje žita, mesenje manjših količin testa, prenašanje bremen itd. Na Kočevskem so, če je bil prvi otrok še v zibki, v nečke položili tudi novorojenčka.

Cela novica...

las logoti

Program razvoja podeželja: https://www.program-podezelja.si/sl/

Spletna stran Evropske komisije, namenjene EKSRP: https://ec.europa.eu/agriculture/rural-development-2014-2020_sl